تاریخچه شرکت افست

 

شركت افست در تير ماه 1336 با يكهزار سهم يكهزار توماني كه سهامداران آن اغلب ناشران بودند، در خيابان 30 تير (قوام السلطنه) آغاز به كار كرد آن هنگام كه شركت افست پا به عرصه وجود گذاشت ، وضعيت كيفي و كمي چاپ در كشور چندان رضايت بخش نبود. شركت افست با ورود جديدترين تكنولوژي چاپ در آن زمان ، تحول بزرگي در صنعت چاپ كشور ايجاد و زمينه چاپ هماهنگ و جديد كتابهاي درسي را در تيراژ هاي ميليوني براي اولين بار فراهم کرد. و سه سال بعد به محل بزرگتري در خيابان گوته كه اكنون شهيد احمدي نام دارد نقل مكان كرد. شروع كار شركت افست با چهار ماشين افست تك رنگ ( 114 × 92/5 سانتيمتر ) و يكدستگاه دوربين كليمش ريلي بود. چندي بعد چهار ماشين دو رنگ 4/5 ورقي، دو ماشين رولند فاوريت (دو ورقي)، يك ماشين تاكن دستي و يك دستگاه حروف چيني مونوفتو به آن اضافه شد. جابجایی چاپخانه از خيابان قوام السلطنه به خيابان گوته ، با ورود ماشين هاي لترپرس مصادف شد که در اين مرحله عمده سفارشات شركت ، كتابهاي درسي و چند سفارش هم از سازمان نقشه برداري در جریان کار بود. در سال 1341 يكي از سهامداران اوليه شركت كه 600 سهم در اختيار داشت سهام خود را به سازمان خدمات اجتماعي واگذار كرد و بدين ترتيب اين سازمان عمده‌ترين سهامدار شركت گردید. در سال 1347 كه قانون تجارت اصلاح شد و شركت افست به ( سهامي خاص ) تبديل و سپس در سال 1355 به (سهامي عام ) تغيير يافت  در آغاز دهه پنجاه توسط سازمان مديريت صنعتي مطالعاتي در مورد بررسي چگونگي گسترش شركت افست صورت گرفت، كه ضمن تأكيد بر ضرورت گسترش شركت  پيشنهادهايي نيز ارائه شد. از جمله پيشنهادهاي سازمان مديريت صنعتي، گسترش شركت افست در محل فعلي چاپخانه يعني سرخه حصار بود. با تصويب اين پيشنهاد توسعه شركت افست شروع شد و در اين مرحله اولين سري ماشينهاي رول در سال 1352و آخرين سري آنها در سال 1356 در شركت نصب گرديد. در سال 1354 سرمايه شركت به 50 ميليون تومان يعني 000ر50 سهم هزار توماني افزايش يافت. براي اجراي قانون گسترش لازم بود تا 49% سهام واگذار شود كه در دو مرحله سرمايه شركت به 100 ميليون تومان افزايش يافت. بنابراين سهام كل شركت به يك ميليون سهم صد توماني تقسيم شد و پس از اجراي قانون گسترش سهام سازمان خدمات اجتماعي به 42/5% رسيد.

در آغاز پيروزي انقلاب اسلامي ، كل تيراژ كتاب درسي در سه مقطع ابتدايي ، راهنمايي و متوسطه حدود 58 ميليون جلد بود. ولي گسترش آموزش و پرورش و رشد جمعيت توسعه امكانات را مي طلبيد پاسخگويي به اين نياز كه به تدريج تيراژ كتابهاي درسي را به 180 ميليون جلد رساند  مستلزم سرمايه گذاري و گسترش ماشين آلات چاپ و صحافي بود. علاوه بر اين ، پيشرفت تكنولوژي و تغييرات بنيادي در سيستمها و ماشين آلات ليتوگرافي و چاپ و لزوم استفاده از اين سيستمها ، توسعه و سرمايه گذاري جديد ضروري بود . بنابراين طي دو دهه اخير نوسازي و تجهيز ماشين آلات ليتو گرافي و سيستم پليت ستر ،خريد سه دستگاه ماشين چاپ روتاسيون با ظرفيت بسيار بالا و با آخرين تكنولوژي و اضافه نمودن سه دستگاه ماشين صحافي از زمره اقدامات شركت در تكميل و تجهيز تكنولوژي چاپ بود.
توسعه شركت در بخش ماشين آلات و امكانات فني ، ساختمان و زير ساختها كاملاً از محل سود و كاركرد شركت تأمين شده است. و در مراحل مختلف و به تناسب سود و درآمد ، به تدريج توسعه يافته است و در حال حاضر بزرگترين چاپخانه خاور ميانه محسوب مي‌شود.

در سال 1371 دو دستگاه ماشين چاپ مدرن روتاسيون (ليتومن ) به ابعاد 100 × 140سانتيمتر كه فرم هاي تا شده 64 صفحه اي قطع وزيري را در چهار رنگ توليد مي‌كند ، به مجموعه چاپ روتاسيون شركت افزوده شد و نيز به منظور تكميل خط صحافي متناسب با ظرفيت توليد ماشين هاي چاپ ، در سال 1371 سه دستگاه ماشين صحافي ته چسب ( كلبوس ) نيز به ماشينهاي صحافي شركت اضافه شد. از طرفي در سال های 1380 يكدستگاه و86 دو دستگاه ماشين چاپ افست روتاسيون ( يونيست ) و همچنین به منظور نوسازی خط تولید در چاپ روتاسیون ، ورقی و صحافی هم در سال های 78 یک دستگاه ماشين چاپ افست روتاسيون(یورومن) با توانایی تولید فرمهای تا شده 32 صفحه ای قطع رحلی چهاررنگ ،سال 86 چهار دستگاه ماشین چاپ ورقی(رولند 704) 4 رنگ 4.5 ورقی ،(رولند 702) دو رنگ پشت و روزن (میتسوبیشی4/2.5) 2.5 ورقی 4رنگ ورنی زن، (میتسوبیشی2.5.5)2.5 ورقی 5 رنگ ورنی زن، (میتسوبیشی4.5.5) 4.5 ورقی 5 رنگ و در سال 89 هم دودستگاه ماشین چاپ ورقی دیگر (کوموری)یکی 4.5 ورقی 4 رنگ ودیگری 4.5 ورقی ورنی زن ، در سال 89 یک دستگاه صحافی مفتول (هونر)ودر سال 96 یک دستگاه پلیت ستر N8 و دو دستگاه پرس اتوماتیک بسته بندی HSM، در سال 97 هم سه دستگاه ماشین تاکنی MBO،در پاییز 97 یک دستگاه پلیت ستر N16 و آخرین دستگاه نصب و راه اندازی شده در تیرماه98 ، یک دستگاه چاپ رول یورومن است که به مجموعه چاپ روتاسيون ، ورقی و صحافی پيوسته است .
اولين خط توليدصحافي گالينگوري شامل ( دوخت ، طلا كوبي ، ترتيب ، جلد سازي ، جلد گذاري ) براي چاپخانه مركزي واقع در خيابان گوته در سال 1346 و براي چاپخانه سرخه حصار در سال 1360خريداري و نصب گرديد که در حال حاضر ماشين آلات فوق الذكر درمجموعه شركت ،به خاطر استهلاک زیاد وعدم کارایی از چرخه تولید خارج شده اند.
در بخش حروف چيني، شركت افست اولين مركزي است كه ماشين حروف چيني سربي، سيستم حروف چيني غير سربي ( منوفتو) و سپس اولين سيستم لاينوترون ( فيلمي ) را در كشور به كار گرفت.

اولين نسل اسكنرها نيز اولين بار توسط شركت افست در واحد عكاسي به كارگرفته شد. در سال 1370 دو دستگاه اسكنر حرفه‌اي و سيستم كروماكوم در كنار 18 دستگاه كامپيوتر اپل مكينتاش با نرم افزارهاي مناسب پردازش متن و تصوير در كنار ايميج ستر، شركت افست را در زمينه بيش از چاپ به حدي رساند كه قادر شد كارهاي پيچيده را با دقت و كيفيت عالي در زماني بسيار كوتاه انجام دهد. اين امكانات موجب شد تا شروع چاپ روزنامه هاي رنگي به نام شركت افست به ثبت برسد.

اكنون در بخش پيش از چاپ  نرم افزارهاي پردازش تصوير ، صفحه آرائي و نيز نرم افزار مونتاژ مخصوص فرمهاي چاپي به همراه چهار دستگاه پليت ستر پر قدرت و يك دستگاه زينك سوز پيشرفته و دو پلاتر جهت نمونه گیری که جایگزین دستگاه های قدیمی شده  است به طوري كه مي توان سيماي جديد و كاملاً مجهز و پيشرفته پيش از چاپ را درافست مشاهده كرد.

در حال حاضر ظرفيت توليدي شركت سالانه حدود 57 ميليون جلد كتاب درسي ، 32 ميليون نسخه مجله با قطع 28*21 و بیش از 2 ميليون جلد كتاب متفرقه در سال است.

 

ظرفیت و سازماندهی تولید

 
از ابتداي تأسيس شركت افست مهمترين وظيفه اين شركت چاپ و صحافي كتابهاي درسي و مجلات كمك آموزشي بوده و هرگاه ظرفيت توليد شركت امكان پذيرش سفارشات غير درسي را داشته ، اقدام نموده است. بعداز انقلاب نيز عمده كارهاي چاپي شركت افست مربوط به چاپ و صحافي كتابهاي درسي، مجلات رشد عمومي و تخصصي است و در كنار آن چاپ و صحافي كتابهاي متفرقه غير درسي نيز در برنامه توليد قرار دارد اما در سال 1371 كه شركت همشهري تصميم به انتشار روزنامه چهار رنگ گرفت با بررسي هاي انجام شده ، چاپ اولين روزنامه چهار رنگ كشور به شركت افست واگذار شد. در سال 74 هم چاپ روزنامه ايران نيز به شركت افست سپرده شد و تا اوایل سال 94 با ظرفیت روزانه حدود 000ر440 نسخه روزنامه  16صفحه‌اي ادامه داشت.  

افست از نگاه دیگران

 
شركت افست نامي درخشان در صنعت چاپ كشور است ، نه تنها به خاطر عظمت و حجم بالاي توليد ، يا نوع كارهايي كه در آن جا چاپ مي‌شود و يا تنوع امكانات و كيفيت كار ، بلكه به خاطر پويايي و تأثير گذاري اين چاپخانه در كل صنعت چاپ كشور . در بسياري از چاپخانه ها ، ليتوگرافي ها و صحافي هاي ايران ، نيروهايي متخصص و مديراني كارآمد يافت مي‌شوند كه تربيت شده مكتب شركت افست بوده‌اند. در واقع افست به مثابه يك مركز فعال تربيت كادر متخصص ، همچون چشمه‌اي جوشان ، حوزه صنعت چاپ را سيراب كرده است.
سخني به گزاف نگفته ايم اگر افست را پشتوانه‌اي براي اقتصاد و فرهنگ كشور به شمار آوريم ، جايي كه حساس‌ترين و پرتيراژترين كارهاي چاپي كشور با سرعت هر چه تمام‌ ترو با بهترين كيفيت توليد مي‌شوند ، نقطه اتكايي براي انجام كارهاي بزرگ و در مقياس ملي است. بزرگ‌ترين ماشين‌هاي ورقي و رول افست و بيشترين تعداد دستگاه‌هاي چاپ در يك چاپخانه و بزرگ‌ترين خط جلد سازي و كتاب سازي ، از آن شركت افست است. همه كتاب‌هاي درسي دوره ابتدايي و بخشي از كتاب‌هاي دوره هاي راهنمايي و دبيرستاني در اين شركت توليد مي شود. پرتيراژترين روزنامه‌هاي رنگي كشور در اين جا به چاپ مي رسند و سهم قابل توجهي از نشريات و كتاب هاي نفيس و پرتيراژ نيز از آن افست است. اين سرمايه عظيم و سازمان گسترده و موفق ، به آساني فراهم نيامده است . نگرش اصولي مديريت شركت افست و ازريابي صحيح از سمت و سوي صنعت چاپ و نيازهاي كشور در حوزه چاپ و نشر و انگيزه نيرومند براي پيشرفت ، شركت افست را از چاپخانه‌اي متوسط ، به بزرگ‌ترين مركز چاپ در منطقه بدل كرده است.
سرگذشت شكل گيري و توسعه شركت افست ، درس هاي آموزنده اي در بردارد. افست ، بزرگترين مجتمع چاپ در كشور ، يك شبه و يك باره با صدور يك فرمان شكل نگرفته است . پنجاه سال كار مداوم و برنامه ريزي شده ، استفاده از دانش و تخصص كارشناسان و خبرگان صنعت چاپ و مديران كاردان ؛ اعتبار اين مجموعه را در اقتصاد صنعت كشور به بالاترين حد خود رسانده است.
 
   

 هیات مدیره شرکت افست

 
   

اعضاء هیات مدیره

سمت

نماینده

 

سجاد رحیمی

رئیس هیات مدیره

سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش

 

محمد علیرحیمی

نایب رئیس هیات مدیره

شرکت چاپ و نشر ایران

 

علیرضا فتحی نیا

عضو هیات مدیره

شرکت سرمایه گذاری ملی ایران

 

محسن چینی فروشان

عضو هیات مدیره

 

سید حسام الدین بنی هاشمی

عضو هیات مدیره و مدیرعامل

 
 
   

 حسابرس قانونی شرکت افست

 
   

نام بازرس/حسابرس

شماره ثبت

موسسه حسابرسي فریوران راهبرد (بازرس اصلی)

3309

موسسه حسابرسي هدف نوین نگر  (بازرس)

27442

سبد خرید